Ritsen

De rits is in 1891 uitgevonden door Whitcomb Judson uit Chicago, USA.
Klik hier voor een NRC artikel over YKK

Ritsen zijn het meest kwetsbare deel van een tent, slaapzak en kleding, maar vaak ook gemakkelijk te herstellen.
Er zijn 2 verschillende soorten ritsen: bloktand (foto links) en spiraal (foto rechts).
De twee meest voorkomende merken zijn: Optilon en YKK. Optilon maakt alleen spiraal ritsen; YKK maakt spiraal en bloktand ritsen.

ykk rits links opti rits rechts

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Schuiver
Het meest voorkomende probleem bij kapotte ritsen is dat de schuiver versleten is waardoor de rits niet meer mooi dichtgaat of na het sluiten weer opensplijt. Door het gebruik zijn er in de schuiver groeven ontstaan (foto links) waardoor de tanden van de rits niet meer goed in elkaar schuiven. Dit is simpel op te lossen door de schuiver te vervangen voor een nieuwe (foto rechts).

versleten schuiver en niet versleten
 

 

 

 

 

 

 

 

Wat ook nog wel eens gebeurd is dat het lipje van de schuiver afbreekt (foto links). Dit los je gemakkelijk zelf op door het missende deel te vervangen met bijvoorbeeld een stukje touw (foto rechts).
 schuiver herstellen

 

 

 

 

Tanden
Het tweede meest voorkomende probleem met ritsen is dat de spiraalrits is geknikt (foto rechts). Soms is dit tijdelijk op te lossen door de spiraal terug te duwen in de oorspronkelijke vorm en de rits heel voorzichtig te sluiten. Uiteindelijk zal de rits toch vervangen moeten worden.

Bij bloktand ritsen is het bekend dat de tanden kunnen afbreken wanneer er heel hard aan de rits getrokken wordt (foto links). De enige oplossing is de rits te vervangen.

kapotte rits
 

 

 

 

 

 

De meest zeldzame vorm van schade bij een rits is dat de spiraal los komt van het band.

Bij jassen gebeurd het vaak dat de versteviging op het band bij de insteektand beschadigt waardoor het lastig wordt om dit deel van de rits in de schuiver te steken. Door steeds harder te duwen en te trekken ontstaat er nog meer schade. Uiteindelijk zal de rits hierdoor niet meer bruikbaar zijn (foto onder).
Voorkom dit probleem door de rits rustig in elkaar te schuiven, houd de rits schoon en zorg voor een smeermiddel zoals zuurvrije vaseline.

kapotte insteek rits jas

 

 

 

 

   
   
   
   

materialenmateriaal ritsen